Comple­mentaire genees­wijze

Al ruim 200 jaar wordt de klassieke homeopathie veelvuldig en met succes toegepast bij mensen. Ook de homeopathie voor dieren mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Eigenaren van huisdieren waaronder paarden, honden, katten maar ook cavia’s en papegaaien maken regelmatig gebruik van de mogelijkheden die de klassieke homeopathie biedt. Daarnaast wordt de homeopathie steeds vaker met succes in de hobbysfeer bij landbouwdieren zoals koeien, schapen, geiten en varkens ingezet.

Complementaire zorg

Hoewel de klassieke homeopathie als therapie op zichzelf staat, is het geen vervanging voor de reguliere geneeskunde. Homeopathische ondersteuning is een vorm van complementaire zorg, het kan een waardevolle aanvulling bieden op een behandeling door reguliere (dieren)artsen en therapeuten, waaronder gedragstherapie, dierfysiotherapie en -osteopathie. Een goede samenwerking tussen een complementair, homeopathisch therapeut en de reguliere zorg is belangrijk voor het verbeteren en het waarborgen van de gezondheid van een patiënt, bij zowel mens als dier.

Hoe homeopathie in samenwerking met reguliere geneeswijzen kan bijdragen aan herstel en lichamelijk, geestelijk of sociaal welzijn van dieren, wordt geïllustreerd door oud-studenten van het Veterinair Holistisch Centrum Nederland (VHCN). Zij zijn inmiddels zelfstandig actief als dierhomeopaat.

Lees hun bijzondere verhalen: